Ακούστε Ζωντανά!

Ακούστε Ζωντανά!

Ακούστε Ζωντανά!

Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Γιαννιτσών: Απογευματινή εκδρομή σε Πανόραμα και Θεσσαλονίκη

Η ενορία Αγίου Γεωργίου Γιαννιτσών διοργανώνει απογευματινή εκδρομή την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023 στο Πανόραμα και στη Θεσσαλονίκη, όπου θα πραγματοποιηθεί προσκύνημα:
στην Ι. Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Πανοράματος και
στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης (για την Παράκληση του Αγίου Δημητρίου και την Τελετή Καθαγιασμού του Αγίου Μύρου)
Ώρα αναχώρησης: 2:15 μ.μ. – Τιμή εισιτηρίου: 13 € (Μαθητικό: 10 €)
Εγγραφές – πληροφορίες στο Γραφείο του Ι. Ναού
και στο τηλ. 23820 22714.

Περί του Αγίου Μύρου του Αγίου Δημητρίου

Ο Άγιος Δημήτριος στα αγιολογικά και υμνολογικά κείμενα της Εκκλησίας μεταξύ άλλων αποκαλείται και Μυροβλύτης. Μυροβλύτης, γιατί ανέβλυζε μύρο από τον τάφο του, το οποίο ελάμβαναν οι πιστοί μέσα σε φιαλίδια που ήταν κατασκευασμένα από γυαλί, πηλό ή μολύβι, τα λεγόμενα κουτρούβια. Οι Χριστιανοί κρατούσαν το μύρο αυτό προς ευλογία, αγιασμό και ίαση. Το μύρο του Αγίου είναι το θαύμα του Θεού και η μεγάλη ευλογία του Μεγαλομάρτυρος προς τους πιστούς Χριστιανούς που επικαλούνται τις ακοίμητες πρεσβείες του.
Οι μαρτυρίες για το μύρο του Αγίου Δημητρίου είναι πολλές, μέσα από τις οποίες βεβαιώνεται τόσο το θαυμαστό γεγονός της μυροβλυσίας, όσο και η χάρις, την οποία ελάμβαναν και λαμβάνουν μέχρι σήμερα οι Χριστιανοί, οι οποίοι και γίνονται αποδέκτες της ευλογίας του Μύρου, όπως φαίνεται μέσα από την καταγραφή θαυμάτων. Θαύματα, τα οποία και σήμερα επιτελούνται συνεργεία της πίστης των Χριστιανών, των πρεσβειών του Αγίου και της χάριτος του Τριαδικού Θεού. Η παρουσία χιλιάδων κόσμου ενώπιον της λάρνακας των ιερών Λειψάνων του Αγίου, ιδιαίτερα την ημέρα του Αγίου Μύρου του Αγίου, φανερώνει την βαθύτατη ευγνωμοσύνη των πιστών, που θεραπεύονται ή βοηθούνται ποικιλοτρόπως, βιώνοντας την παρουσία του Αγίου Θεού και του Αγίου Δημητρίου στη ζωή τους.

Ο Μυροβλύτης και θαυματουργός Άγιος Δημήτριος, ανήκει όχι μόνον στη θεοφρούρητη πόλη,τη Θεσσαλονίκη, όπου διασώζεται ο πάνσεπτος Ναός του και βρίσκονται αποθησαυρισμένα τα χαριτόβρυτα και μυροβλίζοντα λείψανα του, αλλά και στην Οικουμένη, η οποία τον τιμά και τον ευλαβείται με συγκινητικές εκδηλώσεις εδώ και δέκα επτά αιώνες.

Στην τελετή του καθαγιασμού χοροστάτησε ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, πλαισιούμενος από τον Μητροπολίτη Λύδδης κ. Δημήτριο, των Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο και πλειάδα κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως.

Η ακολουθία του Αγίου Μύρου του Αγίου Δημητρίου γίνεται περίπου μια εβδομάδα μετά την εορτή του πολιούχου της Θεσσαλονίκης, όπου ο Μητροπολίτης και οι Ιερείς του Ναού ανοίγουν την λάρνακα όπου φυλάσσονται τα Ιερά λείψανα και σκουπίζουν με βαμβάκι το μύρο που αναβλύζει. Στη συνέχεια το βαμβάκι που περνάει από την λάρνακα του Αγίου Δημητρίου και ποτίζεται με το μύρο, μοιράζεται προς ευλογία των πιστών πιστών.
Πηγή: inag-gr.blogspot

Κοινοποιείστε το:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on skype
Skype
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *